Dutch Oven

Dutch Oven


Weergegeven:
Sorteren op:
Dutch Oven Kist 0, verwachte levertijd 2-3 weken

Dutch Oven Kist

Dutch Oven KistDe beste manier om je Dutch oven veillig op te bergen is uiteraard in een mooie houte..

18,97€ Excl. BTW: 15,68€

Stabilotherm Pannendrager

Stabilotherm Pannendrager(excl. pan)Specificaties Afmeting: 22 cm x 21 cm x 25 cm Pakmaat: 22 cm x 2..

14,96€ Excl. BTW: 12,36€

Valhal Dutch Oven 13,5 L

Valhal Dutch Oven 13,5 LDe Dutch ovens van Valhal zijn geliefd bij professionele buitenkoks vanwege ..

109,95€ Excl. BTW: 90,87€

Valhal Dutch Oven 18 L

Valhal Dutch Oven 18 LDe Dutch ovens van Valhal zijn geliefd bij professionele buitenkoks vanwege hu..

124,94€ Excl. BTW: 103,26€

Valhal Dutch Oven 3 L

Valhal Dutch Oven 3 LDe Dutch ovens van Valhal zijn geliefd bij professionele buitenkoks vanwege hun..

49,95€ Excl. BTW: 41,28€

Valhal Dutch Oven 5 L

Valhal Dutch Oven 5 LDe Dutch ovens van Valhal zijn geliefd bij professionele buitenkoks vanwege hun..

59,96€ Excl. BTW: 49,55€

Valhal Dutch Oven 8 L

Valhal Dutch Oven 8 LDe Dutch ovens van Valhal zijn geliefd bij professionele buitenkoks vanwege hun..

72,95€ Excl. BTW: 60,29€

Valhal Kolentang

KolentangMet deze stevige ijzeren kolentang van Valhal kan je brandende briketten uit het vuur te ha..

19,95€ Excl. BTW: 16,49€

Valhal Lederen Handschoenen

Valhal Lederen HandschoenenMet deze Valhal handschoenen kan je veilig werken rondom het kampvuur en ..

17,94€ Excl. BTW: 14,83€Dutch Oven


Een Dutch Oven is een gietijzeren pan met pootjes en een deksel met een opstaande rand. Door deze constructie kun je houtskool of briketten niet alleen onder de pan leggen, maar ook erop. Pasta, stamppot, soep, een pizza of een taart: met de Dutch Oven kan het allemaal.


Als je écht een fatsoenlijke maaltijd wilt maken in de buitenlucht zonder een complete veld keuken op te bouwen, dan is de Dutch Oven een uitkomst. Pasta, stamppot, soep, een pizza of een taart: met de Dutch Oven kan het allemaal. De Dutch Oven is in feite “gewoon” een gietijzeren pan, maar door het slimme ontwerp is het eenvoudig om er vrijwel elke denkbare maaltijd mee te bereiden. Hier vindt je veel lekkere Dutch oven recepten


Pan en oven in één


Een Dutch Oven is een gietijzeren pan met pootjes (hoewel er ook varianten bestaand zonder pootjes) en een deksel met een opstaande rand. Door deze constructie kun je houtskool of briketten niet alleen onder de pan leggen, maar ook erop. Op die manier kun je een echt oven-effect creëren, waardoor je opeens veel meer kunt dan alleen een potje pasta of rijst koken – ideaal!


Geschiedenis van de Dutch Oven


De Dutch Oven is een klassieker: hij dankt zijn naam aan Nederlandse degelijkheid. In de 17e eeuw was de kwaliteit van het Nederlandse gietijzer superieur aan dat van de Engelsen – reden voor Engelsman Abraham Darby om bij ons het kunstje af te kijken. In Engeland vroeg hij al snel patent aan voor een procedure van ijzergieten die sterk leek op de Nederlandse. Hij noemde zijn “uitvinding” de Dutch Oven – en die naam doet het nog altijd goed.


De Dutch Oven in gebruik nemen


Als je de Dutch Oven ontvangt, zit er nog een laagje was op dat is aangebracht ter bescherming tijdens transport. Voordat je je Dutch Oven kunt gebruiken, moet je dit waslaagje uiteraard verwijderen. Dit kun je het beste doen door de pan te verwarmen tot je de was er met een doekje (bij voorkeur geen keukenrol of toiletpapier gebruiken) af kunt vegen.


Nadat je de waslaag hebt verwijderd, moet je de pan nog verder “inbranden”. Dit doe je door de Dutch Oven ongeveer 30 minuten in een gewone oven te zetten op circa 180 graden. Vervolgens smeer je hem in met zonnebloemolie (om de poriën in het gietijzer te dichten) en zet je hem nog 60 minuten in de oven. Daarna even laten afkoelen, en je Dutch Oven is klaar voor gebruik!


Bij elk volgend gebruik moet je de Dutch Oven ook weer even opwarmen met wat olie of bakboter, maar dat kan in een paar minuten op een gematigd vuur – dus dat is zo gebeurd. Na het opwarmen het overtollige vet (in de vorm van olie of braadboter) verwijderen, en je kunt weer heerlijk de outdoor-keukenprins(es) uithangen!


Onderhoud van de Dutch Oven


Om je Dutch Oven in topconditie te houden, dien je hem goed te verzorgen. Na gebruik niet te lang wachten met schoonmaken (anders krijgen de zuren in de etensresten de kans om roestvorming te veroorzaken), en ook zeker niet te snel afkoelen met koud water.


Verwijder eerst de etensresten met een plastic spatel of (als het echt niet anders kan) een staalborstel. Je kunt eventueel eerst een laagje water in de pan zetten om het in te laten weken. Gebruik in geen geval afwasmiddel en doe de Dutch Oven ook nooit in de vaatwasser: er blijven dan zeepresten achter in de poriën van de pan, en dat blijf je nog heel lang proeven. Blegh!


Voordat je de Dutch Oven opbergt, moet hij echt goed droog zijn. Zet hem dus ook niet voor langere tijd in een vochtige omgeving. Je kunt eventueel wat krantenpapier in de pan doen tijdens opslag, om te voorkomen dat het vocht in de pan zelf trekt (waardoor roest kan ontstaan). Als er onverhoopt toch roestvorming ontstaat op je Dutch Oven, verwijder dan de roestdeeltjes en wrijf het getroffen deel daarna in met olie.


Varianten en accessoires


De kleinste Dutch oven is geschikt voor 1 tot 3 personen, terwijl je met de grootste gemakkelijk een maaltijd bereidt voor 14 tot 20 personen. Wil je een ander soort of andere maat kopen dan op deze website kan je die Dutch oven kopen in onze Dutch oven speciaalszaak.


Als je liever niet op de grond kookt, kun je een Dutch oven tafel met windscherm gebruiken. Deze is er in het klein en in het groot.


Daarnaast is er de Petromax Atago, die je kunt gebruiken als barbecue, fornuis, oven of vuurplaats. Deze werkt zowel met houtskool briketten als met gewoon brandhout.


Andere handige accessoires zijn: de Petromax driepoot, barbecue-handschoenen, deksellichter, dekselsteun, trivet, convectie-deksel en de Chain Mail Scrubber voor de Dutch Oven.