Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Firesteel

Firesteel


Er zijn geen producten in deze categorie.Met een firesteel op zak ben je altijd verzekerd van vuur.


Vuur maken is een van de basisbehoeften voor kamperen, bushcraft en survival en een firesteel geeft je die mogelijkheid. Regen of windt het maakt allemaal niet uit, een firesteel werkt ook in natte weersomstandigheden. Met een firesteel en een metalen voorwerp (het meegeleverde plaatje of de achterkant van je mes) maak je met gemak vonken van rond de 3000 °C. Daarmee steek je makkelijk je gas- of benzinebrander aan, of speciaal daarvoor ontwikkelde tondel. Met een beetje oefening is zelf het aansteken van natuurlijke materialen een fluitje van een cent.


Welke Firesteel?


Een Firesteel is verkrijgbaar is verschillende afmetingen, daarvoor geld: hoe groter de firesteel hoe langer die mee gaat. Een grote firesteel is handzamer voor volwassen mensen, en een wat kleinere firesteel ligt goed in een kinderhand. De kleinste firesteels zijn ideaal voor het gebruik in survivalkits of als backup in tijden van nood. basiszaak.nl levert de gerenommeerde firesteels van het Zweedse merk Light My Fire. Deze firesteels hebben een bewezen staat van dienst en zijn makkelijk in gebruik voor zowel kinderen als volwassenen.


"Wil je een firesteel kopen, maar heb je een vraag over of wil je meer weten over het gebruik ervan, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg met advies of een demonstratie." 

Vuur maken met een firesteel


Vuur maken met een firesteel is niet moeilijk, maar een paar dingen zijn belangrijk:

  • De voorbereiding
  • Goede, droge tondel
  • De juiste hoek van de schraper


De voorbereiding


Je zal niet de eerste zijn die na enige oefening opspringt van vreugde bij het zien van het eerste vlammetje, om het vuurtje vervolgens net zo hard weer uit te zien gaan omdat er geen brandstof klaarligt. Zorg er dus dat voor je een vuur aansteekt alles klaar ligt dat je nodig hebt. Je tondel, een bundel kleine twijgjes. Een bundel duimdikke stokjes, wat dikke takken en de rest van je brandhout, gekloofd en wel. Zorg ook voor een stabiele en onbrandbare ondergrond en houd altijd een emmer water bij de hand voor het geval dat. 

Goede droge tondel


Droge tondel is de sleutel tot succes. Speciale tondel kan je kopen via onze webshop, maar het is ook te vinden in de natuur of de supermarkt. Als natuurlijke tondel werkt berkenbast het allerbeste, maar ook de pluizen van een lisdodde (sigaar) en zeer droog gras kunnen gebruikt worden. Uit de supermarkt werken uitgeplukte katoenen watjes of tampons erg goed. Een tampon is bovendien erg handig voor in de je survival kit. Lekker compact en als je uit elkaar plukt heb je een hoop tondel.


De juiste hoek van de schraper


Dan is het tijd om vuur te maken. Zet de firesteel met een hand met de punt naar beneden op de tondel. Hou de schraper (of de achterkant van je mes) mat je andere hand in een hoek van 45 graden (richting de tondel). Schraap voorzichtig (langzaam) eerst de zwarte oxidatie laag van de firesteel. Schraap vervolgens op dezelfde manier ook voorzichtig wat materiaal van de firesteel in de tondel.Dan schraap je stevig een of twee over de firesteel. De vonken springen er nu vanaf en ook het schraapsel wat tussen de tondel ligt begint te vonken. De tondel begint te branden en nu kan je het vuur verder uitbouwen met de brandbare materialen die je hebt klaar gelegd.